fredag 27 februari 2009

Världens snabbaste bil

Svensk bilindustri går ju inte så lysande just nu. Men en sorts bil fortsätter att sälja bra! Modellen har sett likadan ut sen 1953 och den finns i tre nyanser: vit, ljusgrön och rosa. Just det, Ahlgrens bilar!

Gustaw Belinsky, fabrikschef vid Ahlgrens i Gävle, försökte forma ett marshmallowliknande skumgodissmet till små båtar, i början av 1950talet, Försöket misslyckades, resultatet såg inte alls ut som båtar. Smeten blev segare men godare än förväntat. Belinsky försökte nu forma om de klibbiga bitarna till bilar. Bilar som liknade den klassiska Bugattin. Det gick bättre och bilarna började säljas i lösvikt för ett öre styck. Sedan såldes de i papperspåsar och hette då "Skumbilar". Numera säljs de som bekant i plastpåsar och heter Ahlgrens bilar.

Receptet är hemligt, förstås! Genom en marknadsundersökning i början 1970-talet fick man reda på att genomsnittsåldern för "bilköpare" låg runt 25 år. Det tyckte man var för högt så man försökte locka till sig yngre kunder genom en ny modell kallad NewMix. Det gick inte så bra.

Standard modellen lever vidare! Den kan bara stoppas på ett sätt - "i munnen", som ni vet från reklamen.


Vi på GratisGodis fortsätter köra med Ahlgrens bilar!

fredag 20 februari 2009

Kulörer

Man äter även med ögonen, brukar man ju säga...undrar om det gäller godis också? Vi smaskar ju gärna i oss både "giftgröna" och "neonblå" godisbitar t ex. Undrar om vissa färger på godis lockar oss mer än andra? Om man inte kände till smaken skulle man då välja en röd godis framför en svart? Om ögonen fick välja alltså...

Sådana tankar virvlar runt i hjärnan medans jag packar. Det är fredag igen, veckorna flyger iväg! För en del är det slutet på sportlovet för andra starten. Hur som helst, ta det lugnt i trafiken och i backarna och på isen!
Melodifestival i morgon igen. Då passar det med godis i alla kulörer!

tisdag 10 februari 2009

Vinter och Karra och Hjärtan

Det är ordentlig vinter här nu. Kallt och snörikt och vackert! Efter ett flertal snöfattiga vintrar känns det här nästan overkligt... Skönt att bo i ett land där det fortfarande kan bli "riktig" vinter. Förhoppningsvis blir det en skön, varm sommar efter det här. Gärna tidig vår också. Nu skiner solen in här i "godispackningslokalen" - det känns gött.
På tal om gött har jag funderat på "godisord". För första gången på massor med år har jag hört någon säga "karameller". Mitt barndomsuttryck för det vi idag kallar godis. Oftast förkortade vi det till "karra". Vet inte om det är dialektalt med "karra" och om det fortfarande finns kvar i folkmun någonstans.Karameller är iallafall ett gammalt ord. Ordet "godis" är modernare. Har en teori om att det kommer från ordet "godsaker", men som sagt, det är bara min egen hemkokta teori.

Staden Bollnäs pratas det mycket om på lokalradion här nu efter att systrarna Hanna och Lina gjort succe i Körslaget och Melodifestivalen. Jag förknippar Bollnäs med godis, den klassiska och populära Bravokolan!

Allahjärtansdag på lördag! Dags att visa sina nära och kära uppskattning igen! Det kan man ju göra året om men ibland kan man ju behöva en påminnelse...Det är lätt att ta sina kära för givet...

Här står nu 12 proppfulla postbackar med "godiskuvert" som idag ska iväg till er, kära medlemmar!